Какво е блог и защо да си направим свой собствен?

Най-вероятно четете блогове всеки ден, без дори да го осъзнавате!

Дори и да не сте сигурни какво е блог, със сигурност сте попадали на такъв. Да речем, когато сте търсели някоя рецепта или съвет, най-вероятно сте посетили нечий блог.

Всъщност, познайте какво? Щом четете това, Вие пак сте в блог - в моят :) 


Blogger
Blogger by Google

Какво е блог?

С две думи това е уеб сайт. Сайт станал популярен през последните десетилетия като важна част от онлайн културата и информационното пространство.

Блоговете са изключително популярни сред хората, които желаят да споделят своите идеи и опит. Отделно от това, те са мощен инструмент в онлайн маркетинга на всяка фирма.

Макар и да се различават по структура и съдържание, всеки блог задължително включва публикации или статии, подредени в обратен хронологичен ред.

Видове блогове

Всеки блогър или фирма има своя собствена мотивация за блогване. Блоговете им предоставят място да споделят своята креативност, идеи и услуги пред по-широка публика.

Личен блог 

Често това е малък онлайн дневник, където авторът споделя свои лични преживявания, снимки, размисли и страсти. 

Успехът на личния блог е в намирането на други, които да споделят писаното от вас. Най-добрият начин да изградите общност е да намерите други блогъри, които имат същата страст.

Фирмен блог

Топ марки и фирми създават блогове, за да образоват своите клиенти, да споделят новини и да достигат до повече потребители. 

Все повече бизнеси осъзнават потенциала на блога в цялостната им маркетингова стратегия. Блогът към фирмени сайтове ползволява да увеличат своя трафик и подобрят позициите си в търсачките. 

Тематичен блог

Много блогъри се фокусират върху конкретни теми като мода, кулинария, пътувания, технологии, здраве и фитнес и др., но има и много блогове, които покриват разнообразни теми.

Важно е да изберете темата, която ви харесва или тази, която ви интересува. Стремете се към успех и признание. Като изберете нишата и имате своята гледна точка, ще можете да се позиционирате и разграничите от другие.

Социална медия

Блоговете са подходящи за набиране на помощни средства, социални събития, отбелязване на значими мероприятия или специални дейности. 

Те се използват и за представяне на промоционални ресурси, листовки, брошури или зa календар на културни представления.

Влог

Да, влогът също е вид  блог. Разликата е, че информацията е поднесена чрез видео файл, а не текстово. 

Много влогъри предпочитат този начин на изразяване, понеже това им позволява да привлекат повече последователи като разчитат на визуални ефекти и артистично присъствие.

Днес все повече потребители гледат видео съдържание и това е обяснимо с масовата употреба на мобилни устройства. Трудно се чете на малък екран, нали ?

Съществен недостатък, за мен, е намирането на конкретна информация в дадено видео. Търсенето в текст е много по-лесно и по-бързо. Пробвайте и ще се уверите сами!

Подкаст

Точно като при влога, но тук съдържанието е поднесено в аудио формат. 

Подкастите са удобни, защото не ангажирате очите и крайниците си, а само ушите. Докато слушате някой подкаст може да си варите яйца, плетете пуловер или правите коремни преси.

Защо хората блогват?

Две са причините:

1. Себепознание

Блогът е чудесен начин да изразите своята креативност, да се свържете с хора с подобно мислене, да откриете и научите повече за себе си. Ето някои примери:

  • Личен дневник - Някои блогъри използват своя блог като начин да документират собствения си напредък, докато научават нещо ново.
  • Страст - Много блогъри имат силно отношение към даден проблем или тема и са мотивирани да пишат по нея.
  • Споделяне на опит - За други блогъри, които имат известни познания по даден предмет и сърце на учител, е призвание да водят блог, който им позволява да споделят своето знание с други.
  • Забавление - Това включва тези, които водят блог за чисто забавление. Може да са хумористични публикации или просто тематични есета за живота. Читателите често се радват на тези блогове само защото са „интересно четиво“. 
  • Писане - Един блогър може да използва своя блог, за да подобрява писането си с действителна аудитория. Това е чудесен начин да опитате различни стилове на писане и да следите реакциите на вашите последователи. 

2. Материалната 

Блогът със сигурност не е метод за бързо забогатяване, но има много блогъри, които печелят добър допълнителен доход. Някои дори живеят само от това. Най-често срещаните начини за печалба са:

  • Реклама - Като блогър бихте могли да продавате рекламно пространство на вашия сайт. Можете да използвате рекламни мрежи, като Google Adwords, които ще ви плащат за всеки клик или преглед на реклама.
  • Партньорски програми - Ако популяризирате продукт или услуга в блога си, понякога можете да спечелите комисионна, ако някой кликне върху връзката и купи чрез вашия сайт.
  • Курсове за обучение - Създаването и предлагането на курсове, които предоставят по-задълбочено съдържанието от вашия блог, може да бъдат друг източник на доходи.  

Заключение

И така, както виждате хората водят блог по много различни причини. Коя е вашата, зависи само от вас самите. 

Ако вече сте готов да бъдете блогър, защо не си направите блог? 

Като начало може да погледнете Как започнах своя блог? 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *